memndangkan kite dah masuk bln ramadhan ni, akak nk tunjuk sikit kat u ols salah satu resepi yg siti mak kesayangan akak ni dah tunjuk n ajar kt ank2 dia serta pekerja2 catering dia..lgpun segmen "resepiku resepimu" ni dah lame xupdate kan...ni bersempena tuk berbuka puasa u ols la kan...akak ngn sukacitanye nk tunjuk ajar
ok2 ni untuk satu hidangan je la ek akak ceter...dua tiga hidangn u ols wat la kiraan sndiri huhu...okay, tuk satu hidangan selalunye u ols amik bpe ketul ayam? klu ikut akak, akak akan amik dlm 8 ketul ayam. standard org2 yg ade kat umah tuk wat dua kali mkn...berbuka n bersahur esoknye... ok, ayam tersebut haruslah di salut ngn telur n tepung tuk dapatkan rse kesedapan nye..
pastikan minyak panas ok...u ols gorengkan dulu ayam2 td sehingga masak..kemudian toskan minyak ayam tersebut... seterusnya.....
amik plak bawang putih dalam kiraan 5 ulas dan potong bolat2 okay...hiris bg nmpak comey..:))
yg penting bolat2...jgn serong2, jgn tumbuk2, jgn pecahkan bwang putih ni cm 2 je huhu...
pas 2 amik lak cili kampung / cili padi ni, potong jugak cm ne rupe bwang putih tersebut..bolat2 gak tau...nk nmpak cntik, guna pisau tajam..( err...perlu ke nmpak cntik muahaha)....yg ni ikut u ols la...lau nk pedas, isi byk sikit, lau takut buasir, kurangkan okay..:p
seterusnya, pastikan anda memetik daun kari yg ade ditanam dirumah anda 2, lau xde amik yg jiran punya, lau xde gak, g la beli kat mne2 ok...yg penting msti ade daun ni...daun ni fungsinye tuk naik bau cm ne naiknye bau si bwang putih td..hehe
ok, last skali susu cair...xkesah la jenama ape, janji dia cair...jgn yg pekat tau, yg cair je...yg ni penting ni, lau x, nnt xmenjadi lak masakan u ols...ni akak dah bg tunjuk ajar dah ni hehe..
orait...bler bhan2 td dah tersedia di sebelah dapur, pastikan u ols memanaskan minyak yg kuantitinye jgn la byk ok...dlm 3-4 sudu je..masukkan bwang putih td, pastikan masak sehingga naik bau, masukkan pula kesemua cili padi td pastikan u ols terbersin huhu... bler dah agak lama, bau pon dah mnyengat, masukkan pula daun kari td, klu ikut akak, akak akan guna kedua2 pelepah 2...cukup la tuk 8 ketul ayam akak kan hehe...bler daun 2 dah garing, garing je okay, jgn hangus pulak... u ols masukkan pula susu cair td...lebih kurang ampuhnye bahan2 td n lebih kurang cukupnye tuk ayam td...bg akak, akak amik hampir separuh susu tersebut... bler susu tersebut dah meruap u ols masukkan ayam2 yg dah di goreng td...kacau smp sebati dan rata2 semua ayam 2 dah kene bahan td, u ols tutup api dpur 2... ha...dah siap la dah masakan ni...tp pastikan u ols menutup dulu kuali tersebut ngn tudung kuali tuk bg aroma bahan2 td melekat pada ayam tersebut lebih kurang dlm 5-10mnt....okay??
dan hasilnye.....
.
.
.
.
.
.
.
TADA...!!!
rsenye sgt enak tau...kesedapannye xterkata hehe...lg sedap lau ade tepung2 ayam yg digoreng 2...bler dah siap mula la mkn satu pon xcukup...itu bg org2 cm akak yg pelahap ni hehe...
selamat mencube ye....selamat berbuka jugak wat u ols...sok2 jenguk lg...nnt akak bg resepi2 terbaik
nnt wa try...
ReplyDeleteha...bgus...lu try nnt lu buleh la bgtau resepi ni kat sedare mare lu ok...jgn lupe try ye..hehe...
ReplyDeletefirst time wa dgr ayam masak susu..
ReplyDeleteada telent ni..try la masuk master chef malaysia.
err...wa xbpe expert lg tuk jadi chef..hehe..pape pon thnx ya sudi membaca wa pny wilayah ni...nnt lu try ok..wa harap lu akan dpt menikmati hidangan itu seenakknye...:))
ReplyDeletepuasa ni. tgk gambar pun dah terliur
ReplyDeleteitu la...puase2 ni boleh la cbe resepi2 baru cm ni ok...2 belom masak lg, dah naik dapur, bau pon dah wat rse nk berbuka terus hehe
ReplyDelete